13/8/15

Σε "Ένωση των Λαών και της Αλληλεγγύης" θα μετονομαστεί η Ε.Ε.

Μπορεί πολλοί να θεωρούν πως η διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς οδεύουμε προς τη ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο ενός νέου μνημονίου αλλά όπως φαίνεται αυτή είναι μονάχα μια πρώτη, σχετικά επιφανειακή, ανάγνωση του ζητήματος.

Η αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης από τους “ισχυρούς της Ε.Ε.” και ειδικά από την Γερμανία και τις χώρες – δορυφόρους της και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους πολίτες των χωρών του νότου της Ε.Ε. έφεραν το πρώτο και πολύ ουσιαστικό ρήγμα στην γερμανοποιημένη Ε.Ε.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του “Παντεσπάνι” οι πρώτες διεργασίες για την αλλαγή της ονομασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εδώ και περίπου δύο μήνες ξεκινήσει με στόχο την μετονομασία της Ε.Ε. σε “Ένωση των Λαών και της Αλληλεγγύης”. Το θέμα το γνωρίζει πολύ καλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός και δεν αποκλείεται να αναφερθεί είτε σήμερα στη Βουλή (κατά την τοποθέτησή του για την ψηφοφορία του νέου μνημονίου) είτε στο προσεχές χρονικό διάστημα.
“Είναι φανερό πως πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα”, σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκαλύπτοντας το σκεπτικό που η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε έφτασαν σε αυτή την απόφαση: “Η Ε.Ε. έδειξε και συνεχίζει να δείχνει την αλληλεγγύη της στις χώρες του νότου και ειδικά στην Ελλάδα. Παρά το ότι τα προγράμματα στήριξης μέσω των μνημονίων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, δυστυχώς ο πολιτικός κόσμος δεν κατάφερε να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Και όμως οι Γερμανοί συνεχίζουν. Ως εκ τούτου θεωρούν πως η ονομασία “Ευρωπαϊκή Ένωση” δεν συνάδει και δεν συμπυκνώνει την πραγματική αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ένωση προς την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά η ονομασία “Ένωση των Λαών και της Αλληλεγγύης” είναι πράγματι κυριολεκτική! Είμαστε Ένωση των Λαών που η μία χώρα δίνει απλόχερα την αλληλεγγύη της στην άλλη”.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα γίνουν τα επίσημα “αποκαλυπτήρια”. Οι πληροφορίες θέλουν την κ. Μέρκελ να επιθυμεί την παρουσίαση του νέου ονόματος να διεξαχθεί στην Ελλάδα για συμβολικούς λόγους: “Πρέπει κάποια στιγμή να μας ευχαριστήσουν εμπράκτως. Να αναστραφεί αυτό το στρεβλό κλίμα εναντίον της Ένωσης, του ευρώ και της Γερμανίας”, αναφέρουν κύκλοι της Καγκελαρίας, με τους συνεργάτες της να εργάζονται εντατικά για τον νέο ύμνο της Ένωσης αλλά και κυρίως για το σχεδιασμό της νέας σημαίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου