15/8/15

ΕΝΦΙΑ στις σκηνές για το κάμπινγκ προβλέπει το νέο μνημόνιο


Περισσότερα έσοδα από την ιδιοκτησία ακινήτων παντός είδους προβλέπει τροπολογία που έφερε το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του νέου μνημονίου που υπερψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, στη σελίδα 321, ενότητα 4, υποπαράγραφο 3 της συμφωνίας στο κεφάλαιο «φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και άλλα μέτρα» σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «ακίνητη περιουσία μπορεί να θεωρηθεί και η κατ΄ εκτίμηση ιδιοκτησία υφασμάτινης εγκατάστασης που εξυπηρετεί ανάγκες διαμονής καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους», φωτογραφίζοντας προφανώς τους Ρομά αλλά κυρίως τους παραθεριστές που σταδιακά αυξάνονται στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ερμηνεία που γίνεται από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών χιλιάδες θα κληθούν να καταβάλλουν ένα ποσό εφάπαξ για το 2015, με τις τιμές να αυξάνονται προοδευτικά για το 2016 και το 2017. «Το ύψους του ΕΝΦΙΑ για τις σκηνές ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος φυσικά» αναφέρουν οι ίδιες πηγές εξηγώντας στο padespani.blogspot.gr  πως «μας ενδιαφέρει το μέτρο να είναι κοινωνικά δίκαιο και κυρίως να μην πληγούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα».
Το ύψος του νέου φόρου δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί με τις απόψεις να ποικίλουν. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό περίπου στα 300 ευρώ το χρόνο για τη σκηνή δύο ατόμων με το ποσό να ανεβαίνει προοδευτικά κατά 50 ευρώ ανά άτομο στη δυνατότητα φιλοξενίας της σκηνής.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων είναι ένας ακόμα «πονοκέφαλος» στο Υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά επικρατεί η άποψη πως η διασταύρωση των δικαιούχων θα γίνει από τα καταστήματα πώλησης ειδών κάμπινγκ. «Μέσω των αποδείξεων θα εντοπίσουμε τους ιδιοκτήτες» αναφέρουν στο «Παντεσπάνι» τα στελέχη του Υπουργείου σημειώνοντας: 
«Θεωρούμε πως με αυτόν τον τρόπο η διασταύρωση θα είναι και πιο γρήγορη και πιο έγκυρη. Ο χρόνος είναι λίγος και τα ειδικά σημειώματα για την πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ θα σταλεί στα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Επίσης σκεφτόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να δηλώσουν οικειοθελώς την ιδιοκτησία σκηνής με μια μικρή έκπτωση επί του φόρου. Αντιλαμβάνεστε βέβαια πως ιδιοκτήτης ακινήτου και σκηνής θεωρείτε πλέον και ιδιοκτήτης μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και αυτό μπορεί να επιφέρει συνολικά αλλαγές στην φορολόγηση», καταλήγει ο ίδιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου